Kända flygplansfilmer

Att flyga är alltid något som har fascinerat människan. Ända sedan flygplanen lyfte från marken med bröderna Wrights skapelse har flygplan varit något ständigt i ropet. Kanske är det därför som det finns gott om bra flygplansfilmer. Det spelar ingen roll vilken typ av genre man egentligen gillar, en flygplansfilm kan fungera i majoriteten av olika genrer. Gillar man spänning och action finns det många bra flygplansfilmer att se. Som till exemplet ”Air Force One”, ”Con Air” och ”Flightplan”. Vill man istället ha ett drama som bygger på en verklig händelse eller person passar ”The Aviator” och ”Flight” perfekt in. Är det humor du är ute efter bör du inte missa ”Titta vi flyger” om du är ute efter en flygfilm som inte kretsar kring explosioner och bombattrapper.

Wright Flight

Aerostater

Bland alla flygplansmodeller som har kommit och gått genom åren är det lätt att missa andra former av flygfarkoster som vi sett under historien. Man får verkligen inte glömma vilken inverkan aerostater har haft på luftfarkosterna. Den som oftast räknas som den första, om man ser till hur väl den fungerade redan på 1700-talet, är luftballongen. Redan 1783 skedde den första bemannade flygturen med en varmluftsballong. Det dröjde sedan några år innan gasballongen kom in och helt tog över marknaden för flygningar. Bläddrar man runt bland sina tv kanaler hemma brukar man kunna hitta filmer som innehåller gas- och luftballonger. Den första och egentligen enda motordrivna aerostaten är luftskeppet. Det finns två huvudsakliga varianter av luftskeppet: Zeppelinare och Blimp. Zeppelinaren är ett motordriven luftskepp som består av ett stort metallskelett med en duk runt. Zeppelinaren var som störst precis innan det andra världskriget då den fraktade personer runt om i Europa och över till Atlanten. Om luftskeppet har ett mjukt skelett kallas den för en Blimp.

Historiska flygplan

Det finns gott om flygplan som har kommit in i historieböckerna under åren. Även om alla dessa givetvis förtjänar en plats på denna blogg tänker vi fokusera på några av de mest kända. Den kanske kändaste är självklart The Wright Flyer, vilket också anses som det första riktiga flygplanet. The Wright Flyer lyfte 1903 i South Carolina med en max hastighet på 32km/h. Även om det var en väldigt skakig resa blev det startskottet på ett helt nytt sätt att ta sig fram. I 1969 hade flygindustrin tagit fart ordentligt och alla flög nästan överallt. Då kom det första Concordeplanet. Concorde nådde en max hastighet på nästan 2200km/h och blev det första överljudshastighetsplanet att transportera passagerare. Det tog otroliga 3 timmar att flyga mellan New York och London. Nästa kända flygplan som många känner till är Air Force One. Detta flyg, som tar den amerikanske presidenten över hela världen och på semester, är faktiskt en Boeing VC-25. Det är egentligen en väldigt ombyggd variant på en Boeing 747 – smått fantastiskt!